Czy fruktoza czyni ludzi otyłymi?

0
256
fructose image

Badanie wskazuje na to, że prosty cukier w syropie kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy i innych produktach jest związany z wachaniami apetytu.

WTOREK, 1 stycznia 2013 (HealthDay News) 

Nowe badanie wskazuje, że fruktoza, prosty cukier który występuje naturalnie w owocach i jest dodawany do wielu innych produktów jako część syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, nie tłumi apetytu i może spowodować zwiększone tempo jedzenia w porównaniu z innym prostym cukrem, glukozą.

Glukoza i fruktoza są cukrami prostymi znajdującymi się w równej proporcji w cukrze stołowym. W nowym badaniu skanowanie mózgu sugeruje, że różne rzeczy mogą się dziać w twoim mózgu, w zależności od spożywanego cukru.

Badacze z Yale University szukali związanych z apetytem zmian w przepływie krwi w obszarze podwzgórza mózgu 20 zdrowych dorosłych osób którzy przednio spożyli glukozę lub fruktozę. Gdy osoby spożyli glukozę, poziom hormonów przyczyniających się do uczucia sytości był wysoki. W przeciwieństwie do tego, gdy uczestnicy spożywali napój fruktozy, stwierdzono u nich mniejszy wzrost poziomu hormonów, związanych z uczuciem sytości.

O badaniach

Badania były opublikowane 2 stycznia w czasopiśmie Journal of the American Medical Association .

Dr. Jonathan Purnell z Oregon Health & Science University w Portland, który jest jednym z autorów artykułu wstępnego do nowego badania. Powiedział, że wyniki badań pokrywają się ze wcześniejszymi badaniami nad zwierzętami, ale „to nie udowadnia, że fruktoza jest przyczyną epidemii otyłości, tylko sugeruje, że może ona być czynnikiem oprócz innych naturalnych i genetycznych przyczyn”.fructoze image 2

Przy tym fruktoza znałazła się w diecie Amerykanów w postaci cukru, zwykle jako syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy który się dodaje do napojów i przetworzonej żywności.  „To zwiększone spożywanie dodawanego cukru z fruktozą w ciągu kilku ostatnich dekad pokryło się z większym występowaniem otyłości w ludności, i badania nad zwierzętami dobitnie wskazują na to, że to zwiększone spożycie fruktozy przyczynia się do tego zjawiska”, mówi Purnell, który jest docentem uniwersyteckiego wydziału endokrynologii, cukrzycy i odżywiania klinicznego.

Podkreślił jednak, że dietetycy nie „zalecają unikania naturalnych źródeł fruktozy, takich jak owoce, czy okazjonalne spożycie miodu lub syropu”. Według Purnellu, „nadmierne spożycie przetworzonego cukru może być zmniejszone przez gotowanie dań ze świeżej żywności i ziaren bogatych w błonnik”.

Connie Diekman, kierownik odżywiania w Washington University w St. Louis zgodziła się, że potrzebne są dalsze badania. „To badanie oferuje ciekawe podejście  na to, jak mózg reaguje na różne substancje w żywności, ale badanie nie pokazuje, jak to może wpłynąć na otyłość i rosnącą liczbę otyłych osób”, powiedział on.

Dr. Scott Kahan, kierownik National Center for Weight and Wellness w Washingtonie dodał, że naukowcy nie wiedzą wszystko o fruktozie i to, jak ona wpływa na nasze ciało. „Zapewnie istnieją różnice między molekułami cukru i to badają naukowcy”, powiedział on.

Weedług Kahan, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, będący powszechnym słodzikiem lubianym przez producentów z powodu niskiej ceny, bardzo słodkiego smaku i możliwości przedłużania terminu ważności, ma złą reputację z powodu swojej potencjalnej roli w epidemii otyłości, ale zawiera mniej więcej tyle samo fruktozy, ile cukier stołowy (sacharoza). „Nie wiemy dokładnie, czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy ma jakiś szkodliwy aspekt”, powiedział on.

Jedno jest pewne, mówi Kahan, „prawie każdy z nas je za dużo cukru, i jeśli będziemy mogli to kontolować, będziemy zdrowsi pod kilkoma względami”. Dr. Louis Aronne, założyciel i kierownik Comprehensive Weight Control Program w New York-Presbyterian Hospital/Weill Cornell Medical Center w Nowym Jorku zaznacza, że większość słodzików zawiera mieszankę glukozy i fruktozy. Dlatego „efekt nie jest aż tak dramatyczny w porównaniu z badaniami podobnymi do tego”. Mimo to, coraz więcej dowodów wskazuje na to, że obszar podwzgórza mózgu odgrywa rolę w otyłości.

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ